Ekologiczne źródła energii prowadzą do uzyskania oszczędności na ogrzewaniu, ciepłej wodzie użytkowej lub energii elektrycznej.…

Co trzeba wiedzieć o witaminie C, na co ją stosować i kiedy?
Często pojawia się pytanie o witaminę C, na co pomaga, kiedy ją stosować? Co trzeba wiedzieć o witaminie C, na co ją stosować i kiedy? Jakość, wartość biologiczna i zalety witaminy C są nie do opisania. Jakie właściwości ma witamina C, bez których niemożliwe jest budowanie komórek i narządów, ochrona organizmu przed infekcjami, a nawet istnienie życia w ogóle? Witamina C (kwas askorbinowy) jest rozpuszczalnym w wodzie biologicznie aktywnym związkiem organicznym, który jest silnym przeciwutleniaczem.
Co trzeba wiedzieć o witaminie C, na co ją stosować i kiedy?
Kwas askorbinowy jest niezbędny, aby człowiek chronił swój organizm przed negatywnymi konsekwencjami środowiskowymi i chorobowymi. Istnieją powody, by sądzić, że witamina C jest ważnym czynnikiem w profilaktyce raka, w szczególności nowotworów złośliwych przewodu pokarmowego, układu moczowego i rozrodczego. Takie wnioski zostały wyciągnięte na podstawie zdolności witaminy C do wzmocnienia układu odpornościowego, zwiększenia odporności organizmu na choroby. Kwas askorbinowy przyspiesza proces usuwania metali ciężkich i ich związków z organizmu.
Witamina C, na co pomoże poza ciężkimi chorobami?
- Spowalnia proces starzenia się organizmu
- Zmniejsza odurzenie organizmu u alkoholików i narkomanów
- Zapobiega utlenianiu cholesterolu i jego odkładaniu się na ścianach naczyń, zapewniając tym samym działanie przeciwmiażdżycowe.
Co powoduje niedobór witaminy C
Niedobór witaminy C w organizmie (hipowitaminoza) prowadzi do obniżenia odporności, w wyniku, czego:
- Zwiększa się częstość infekcji dróg oddechowych i przewodu pokarmowego (o 25-40%)
- Pojawia się zwiększone krwawienie z dziąseł
- Paradontoza i utrata zębów
- Łatwe występowanie krwiaków
- Powolne gojenie się skaleczeń i zadrapań
- Zmniejszone napięcie mięśniowe
- Nadmierne wypadanie włosów
- Suchość skóry
- Depresja.
Witamina C, na co przyjmować, aby osiągnąć jak największe korzyści dla zdrowia?
Korzyści płynące z witaminy C to nie tylko wzmocnienie odporności organizmu, walka z różnymi wirusami, ale także zachowanie urody. Faktem jest, że kwas askorbinowy bierze udział w syntezie naturalnego kolagenu, który odpowiada za elastyczność skóry i jej młodość.
Potwierdzone fakty obejmują następujące dane dotyczące witaminy C:
- Działa antycellulitowo, dlatego znajduje szerokie zastosowanie w walce z nadwagą
- Bierze udział w syntezie włókien kolagenowych
- Wzmacnia układ odpornościowy, który jest niezbędny do przeciwstawienia się chorobotwórczym mikroorganizmom
- Bierze udział w procesach metabolicznych
- Ma korzystny wpływ na funkcje układu nerwowego
- Uczestniczy w usuwaniu cholesterolu.
Kwas askorbinowy jest ekstrahowany z owoców cytrusowych, a mianowicie cytryn, grejpfrutów i pomarańczy. Jednak nie wszyscy wiedzą, że ilość witaminy C jest znacznie wyższa w porzeczkach, kiwi, dzikiej róży, a także słodkiej papryce i ziołach. Ponadto witaminą C można nasycić organizm, jedząc orzechy włoskie, które są również wzmocnione kwasami tłuszczowymi omega-3. Zimą zaleca się spożywanie kapusty kiszonej, która jest również źródłem tej witaminy. Oprócz żywności kwas askorbinowy można uzyskać z preparatów farmaceutycznych. Są one dostępne zarówno w tabletkach do połykania, jak i w postaci musującej.
Witamina C, na co pomaga – fakty i mity
Warto rozważyć fałszywe twierdzenia dotyczące kwasu askorbinowego. Pierwszy mit zawiera informację, że witamina C leczy przeziębienia, grypę i SARS. Rzeczywiście, pomaga wzmocnić obronę immunologiczną, jednak okazała się bardzo skuteczna w zapobieganiu chorobom. Jeśli choroba już się rozwinęła, nie można leczyć wyłącznie witaminą. Badania wykazały, że przyjmowanie witaminy C na przeziębieni nie wpływa znacząco na przebieg choroby. Jednak witamina przyspiesza powrót do zdrowia i uwalnia chorego od objawów choroby, to znaczy pomaga całkowicie wyleczyć.
Kolejny mit dotyczy informacji, że witamina C jest potrzebna każdemu, należy ją spożywać w dużych ilościach. Owszem, kwas askorbinowy jest niezbędny, jednak należy wziąć pod uwagę dzienne zapotrzebowanie dla danej grupy wiekowej. Dla dzieci poniżej 6 roku życia wystarcza 50 mg / dobę, dla nastolatków – około 75 mg / dobę, a dla dorosłych nie więcej niż 100 mg / dobę. Należy pamiętać, że nadmierne spożycie witaminy może podrażniać wyściółkę przewodu pokarmowego, zwiększając tym samym ryzyko wystąpienia choroby wrzodowej.
Witamina C, na co? Na skórę twarzy
W walce ze starzeniem się skóry są prawdziwi bohaterowie, a witamina C jest jednym z nich. Jak już wspomniano witamina C jest silnym naturalnym przeciwutleniaczem, czyli niszczy wolne rodniki uszkadzające komórki. Posiada właściwości przeciwzapalne. Wspomaga gojenie się ran. Pomaga lepiej działać innym witaminom – przede wszystkim witaminom z grupy B, które są również zaangażowane w ochronę antyoksydacyjną. Stymuluje produkcję kolagenu w skórze właściwej. Zwalcza wszelkie przejawy fotostarzenia: zgrubienia i nierówności skóry, plamy starcze. Przywraca witaminę E, hamuje produkcję eumelaniny, która pomaga rozjaśnić skórę i przywrócić jej blask. Zdolność witaminy C do poprawy zdrowia skóry i zwalczania praktycznie wszystkich oznak starzenia jest znana od wielu lat. Obecnie witamina C stosowana jest w kosmetykach w postaci: produktów wybielających, kosmetyków przeciwstarzeniowych do twarzy, preparatów przeciwzapalnych.