Jak działa system radarowy? W naszym kraju pojawia się coraz więcej firm, które mogą pochwalić…
Jak wygląda prawdziwy miód?
Jak wygląda prawdziwy miód? W ostatnim czasie sporo możemy usłyszeć na temat tego, że nie wszystkie miody dostępne w sklepach mają podobne właściwości. Wszyscy dobrze znamy miód sztuczny, jednak okazuje się, że nawet ten, który reklamowany jest jako prawdziwy, niekoniecznie takim będzie. Jak więc wygląda prawdziwy miód? Po czym możemy go poznać?
Kolor ma znaczenie
Pierwszym aspektem, na jaki musimy zwrócić uwagę, kupując miód, jest jego kolor. Ma on ogromne znaczenie, a do tego jest widoczny dla nas gołym okiem. Nieprawdą jest, że miód występuje wyłącznie w barwie złocistej, choć rzeczywiście, jest ona najpopularniejsza. Miód może jednak mieć również kolor brązowy, kremowy lub po prostu żółty. Na barwę wpływa między innymi zawartość pyłków, gatunek i odmiana, a nawet lokalizacja geograficzna. Co istotne, sam proces krystalizacji może przyczynić się do zmiany barwy miodu, choć oczywiście zmiana ta nie będzie znacząca. Miód może stać się delikatnie ciemniejszy, natomiast w przypadku ciemnych miodów możemy zaobserwować lekkie odcienie bieli. Nie świadczą one o tym, że na produkcie pojawiła się pleśń, a jedynie kryształki cukru, z którego w dużej części składa się każdy miód. Zwróćmy jednak uwagę na pewien istotny aspekt, który może mieć znaczący wpływ na barwę miodu. Otóż, co do zasady, produkt powinien mieć kolor żółty, brązowy bądź złocisty. Tymczasem w przypadku miodów smakowych barwa będzie zależała między innymi od zastosowanego dodatku. Jako przykład weźmy chociażby maliny, które dodadzą miodowi koloru różowego. Podobnie jest z miętą, która zabarwi go na zielono. Miody z dodatkami ciężko więc jednoznacznie usystematyzować. Jak rozpoznać te wartościowe? Otóż muszą one zawierać wyłącznie naturalne składniki, bez sztucznych barwników czy konserwantów.
Prawdziwy miód zawsze podlega procesowi krystalizacji
Wokół krystalizacji miodu przez lata narosło wiele nieporozumień, a nawet mitów. Niektórzy uważają nawet, że skrystalizowany miód jest zepsuty i nie nadaje się do spożycia. Tymczasem powinniśmy mieć świadomość, że prawdziwy miód krystalizuje się zawsze, bez względu na okoliczności. Jest to naturalny proces, który wynika ze znacznej zawartości cukru w produkcie. Krystalizacja jest procesem fizycznym, a nie chemicznym, dzięki czemu pod jej wpływem nie wytrącają się substancje potencjalnie szkodliwe. Prawdziwy miód może więc być skrystalizowany – wciąż zachowuje on pełnię swoich właściwości, jest więc pełnowartościowym produktem. Nie krystalizują się wyłącznie miody sztuczne oraz te, które przetrzymywane były w zbyt wysokiej temperaturze. Możemy więc spokojnie włożyć do koszyka miód, na którym wytworzyły się kryształki cukru. Ma on bardziej stałą konsystencję, przez co może być nieco problematyczny do nałożenia czy rozmieszania z innymi produktami. Niemniej jednak prawdziwy miód prędzej czy później się skrystalizuje.
Bez nalotów
Po czym poznać prawdziwy miód? Pełnowartościowy produkt pochodzi z natury i nie zawiera sztucznych dodatków. Producenci stosują jednak różnego typu triki, które pozwalają im zaoszczędzić. Jednym z nich dodawanie do miodu substancji konserwujących bądź innych, których użycie jest stosunkowo tanie. Miód, który zawiera jakiekolwiek dodatki, może z czasem prezentować się nieco mniej okazale. Mowa tutaj nie o zmianie barwy pod wpływem procesu krystalizacji czy o samych kryształkach cukru, a o podejrzanie wyglądających nalotach. Mogą one mieć kolor ciemny bądź jasny, w zależności od rodzaju substancji, jaka została do miodu dodana. Tego typu przypadki zdarzają się stosunkowo rzadko, jednak jeśli zauważymy na miodzie jakikolwiek nalot, lepiej go nie spożywać. To samo dotyczy zapachu.
Miód, w zależności od gatunku, może mieć różny aromat, jednak zawsze jest on intensywny i większość osób określa go jako przyjemny. Tymczasem zepsuty produkt może wydzielać nieprzyjemną woń. Miód, co do zasady, nie powinien się psuć, jednak dodatek chemicznych substancji może sprawić, że po pewnym czasie nie będzie się on nadawał do spożycia. Podobnie w przypadku, gdy był on źle przechowywany – dotyczy to zwłaszcza wysokich temperatur, których nie lubią miody.
Gdzie kupić prawdziwy miód?
Wiemy już, jak rozpoznać prawdziwy miód. Pozostaje jednak pytanie, gdzie można go kupić? Czy tego typu produkt będzie dostępny na przykład w markecie? Otóż na ogół miody marketowe lub dostępne w sklepach spożywczych nie są przechowywane w odpowiednich warunkach. Oznacza to, że większość z nich jest przegrzewana, a więc traci swoje właściwości. Miody powinniśmy więc kupować w sprawdzonych pasiekach. Jeśli w naszym otoczeniu takiej nie znajdziemy, możemy skorzystać z oferty dobrych sklepów internetowych. Zawsze po otrzymaniu produktu dokładnie sprawdźmy jego kolor czy poziom skrystalizowania. Prawdziwy miód charakteryzuje się nie pięknie prezentującą się etykietą czy płynną konsystencją. Wręcz przeciwnie – w wielu przypadkach miód ma konsystencję niemalże stałą, a dodatkowo, w zależności od gatunku, żółty, brązowy lub złoty kolor. Opakowanie czy etykieta nie mają natomiast większego znaczenia.